marți, 14 decembrie 2010

Poveşti corporatiste - ep.8 - De Crăciun – partea 1

Şi anul acesta era confuzie mare la Polul Nord.  Se apropia Marea Campanie de Distribuire de Cadouri şi încă sabotorul care stricase imaginea Companiei Polul Nord & co nu fusese prins. Corporate Managerul Moş Crăciun era turbat, elfii dădeau şi ei semne de nervozitate şi petreceau toată ziua pe BestJobs, renii veneau tot mai târziu la lucru, comenzile scăzuseră drastic. Managera de la HR, Doamna Crăciuniţa nu mai înţelegea nimic. În fond Compania îşi făcuse planul la prezentări şi traininguri motivaţionale pentru reni şi elfi, headcountul crescuse, costurile fuseseră drastic controlate, şi deşi mare parte din elfii cu experienţă plecaseră, fuseseră angajaţi cu 50% mai mulţi elfi noi, cu salarii pe jumătate. Un câştig real pentru Companie.

Dintre toţi, renii păreau cei mai demotivaţi. Contrar legendei că ar fi doar opt, Compania Polul Nord & co avea un efectiv însemnat de reni, pentru a face faţă volumului mare de cadouri de distribuit. Doar un naiv ar putea crede că într-o singură seară pe an, 8+1 angajaţi pot distribui atâtea cadouri. Se foloseau deci dubluri, aşa cum erau denumite în limbaj de specialitate, plus sosii de Moş Crăciun. Doar cel iniţial ajunsese Corporate Manager acum şi nu mai putea merge din uşă în uşă ca pe vremuri. Odată cu scăderea drastică a comenzilor însă, nu toţi renii angajaţi în vremurile bune aveau de lucru, aşa că managementul decisese să le dea un salar fix foarte mic, plus o primă de deplasare. În caz că aveau deplasări. În acest mod, se salvau costuri însemnate – se mândrea Doamna Crăciuniţa.
Mai presus de toate, Crăciuniţa nu înţelegea de ce crescuse consumul de fasole in rândul renilor şi al sosiilor de Moş Crăciun. Şi de ce, în ciuda controalelor inopinate din timpul anului, a angajării de companii externe de consultanţă, sabotorul nu fusese prins.

Ce se întâmplase de fapt? De câţiva ani, după distribuirea cadourilor la o destinaţie oarecare, cineva venea în mod complet aleator şi sabota livrarea. Ori cadoul era furat şi substituit cu o mănuşă de box care sărea în momentul deschiderii pachetului, ori în loc de superbele păpuşi şi maşinuţe se puneau jucării stricate, ori – pur şi simplu – cineva deschidea cu mare viteză pachetul şi se căca în el, trăgea o flegmă imensă sau o borală greţoasă, apoi îl închidea la loc.

Fusese iniţial suspectat Moş Nicolae, a cărui firmă se extinsese în ultimii ani, trecând de la livrarea de dulciuri şi beţişoare la cadouri adevărate. Temerea generală a managementului era aceea că Moş Nicolae ltd dorea să acapareze Crăciunul. Această ipoteză căzuse însă, deoarece Moş Nicolae era bătrân şi nu avea efectivele necesare unui sabotaj aşa de însemnat, el operând mai degrabă pe plan local.

Apoi toate bănuielile se îndreptaseră spre Moş Gerilă, un vechi moş comunist care încercase să deturneze Crăciunul pe vremuri apuse, convingând pentru o bună bucată de vreme oamenii că bradul se făcea pe 30 decembrie, de Ziua Republicii. Nu se dovedise însă nimic, Moş Gerilă susţinând că a ieşit de mult la pensie, după ce dăduse lovitura cu o livrare mare de ciomege undeva prin iunie 1990 şi se stabilise prin Hawaii sau Ibiza.
- va urma -

4 comentarii:

  1. Renii corporatişti s-au autosabotat pentru că îşi deplângeau soarta de roboţei, dar le era blocat scriptul de demisie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai nu e clar ca-i Grinch ?!... Nu mai dati vina pe salariatii companiei , vinovatul e intotdeauna ALTCINEVA . Pe cat posibil, din afara.
    Hm.... ma duc repede sa verific camerele de supraveghere . Daca mai vine verzuliul si anul asta si-mi fura ce vreau EU sa-mi aduca Mosul, chiar ca il fac praf !!!...

    RăspundețiȘtergere
  3. Candidatul ideal: Să se costumeze în propriul şef şi să-i facă treburile murdare în seara de 24.

    RăspundețiȘtergere
  4. Fr0z3nasic3: Buna aia cu scriptul de demisie. Se recunosc programatorii intre ei:

    Julie: Uite ca nu-i Grinch. Vine imediat si partea a II-a in care se va lamuri misterul.
    Pana mea, la noua ferma au blocat exact blogger tool-bar-ul si n-am cum sa comentez in mod real. Muie!

    Alpha->Zulu: Asta suna a mosh masochist cu dubla personalitate. Daca pana si mosh Craciun a ajuns pervers, e clar ca lumea asta se duce la dracu.

    RăspundețiȘtergere

GROHĂIŢI SAU GUIŢAŢI AICI