miercuri, 1 februarie 2012

La facultate – ep.1


Toamnǎ. Vânzolealǎ mare. Liste peste liste, şi studenţi care se cautǎ pe ele. Restanţe, Re-uri, Re-re-uri. Studenţi de an mai mare care intrǎ în holul Universitǎţii şi se îndreaptǎ cu pas sigur spre sǎlile în care trebuie sǎ ajungǎ, pentru susţinerea vreunei prezentǎri sau disertaţii. Studenţi de an mai mic, care intrǎ cu pas şovǎielnic şi îşi cautǎ din ochi eventualii colegi de restanţe. Unii dintre ei, probabil la prima restanţǎ, speriaţi cǎ un vor mai primi bursǎ, sau, mai rǎu, cǎ pǎrinţii un le vor mai da bani dacǎ o zbârcesc şi la examanul acesta.
Şi, bineînţeles, BOBOCII. Şi, mai ales, BOBOACELE. Unele înalte şi zvelte, cu fuste care se terminǎ înainte de a începe, mândre de a se numǎra printre studente şi dornice de a face o primǎ impresie cât mai favorabilǎ. Altele pitice şi grase, vizibil intimídate, dar încercând şi ele sǎ nu lase sǎ se vadǎ acest fapt. Bǎieţi de toate culorile, de la foşti macho ai clasei a 12-a, acum destul de retraşi şi circumspecţi, la tocilarii clasei, niciodatǎ bǎgaţi în seamǎ sau invitaţi la chefuri, conştienţi cǎ îşi vor pǎstra statutul pe tot parcursul facultǎţii, în cel mai bun caz. În cel mai rǎu vor fi invitaţi la câte un chef doar pentru a fi îmbǎtaţi şi a-şi bate lumea joc de ei, a le face poze şi filme deocheate, care vor fi urcate inevitabil pe net, iar ei vor ajunge bǎtaia de joc a întregului an, dacǎ un a întregii facultǎţi.

Dorel şi George stǎteau deoparte şi studiau cu un ochi de expert toatǎ aceastǎ harababurǎ. Ei erau cei mai liniştiţi şi siguri pe ei, siguranţǎ datǎ de cei şapte, respectiv şase ani de experienţǎ în facultate. Pe principiul arhicunoscut “Primii şapte ani îs grei/ Pân’ajungi în anul trei”. De când se introdusese sistemul de credite, care îţi permitea sǎ repeţi la nesfârşit un an şi sǎ-ţi iei examenele pe rând, câte 2-3 în fiecare an, ei erau studenţii eterni. Le plǎcea acest status-quo, şi nu l-ar fi schimbat pe nimic. Pǎrinţii ştiau cǎ ei terminaserǎ facultatea de mult şi se angajaserǎ, din nefericire pe foarte puţini bani, deci trebuiau susţinuţi în continuare, ştiut fiind faptul cǎ viaţa în Capitalǎ era foarte scumpǎ, mai ales chiriile. În schimb, ei se rǎmǎseserǎ în campusul universitar, stǎteau pe la colegi, mereu alţii, câteodatǎ pe la prietenele temporare, pe care le schimbau la fiecare maxim douǎ luni, sau când acestea se sǎturau de cei doi paraziţi care le mâncau toatǎ mâncarea cǎratǎ în sacoşe de acasǎ, umblau beţi trei-patru zile din şapte şi se dǎdeau la toate prietenele lor.

De fapt cei doi stǎteau la vânǎtoare. Studiau cu ochi expert “fufele” de anul 1 care treceau pe lângǎ ei şi dǎdeau note.
-       Şase, şase! Ia uite la aia ce bunǎ e ! – titrǎ Dorel cu ochi expert.
-       Care mǎ? Aia? – întrebǎ George scuipând o sǎmânţǎ printre dinţii crǎcǎnaţi din faţǎ.
-       Da mǎ, aia în roşu. Cred cǎ are cracii de minim 1.20
-       Şasecincizeci, maxim şaseoptzeci.
-       Du-te mǎ, io zic un opt aşa.
-       Opt pe dracu’ Dorele. Îmbǎtrâneşti, îţi scad stanardele. Acuma’ 2 ani nici un te-ai fi uitat la aia.
-       Eşti prost! Ştii care e problema ta? Nu gândeşti în perspectivǎ. Are moacǎ de fatǎ cuminte, care primeşte de acasǎ. Pun pariu cǎ la aia aş putea sta vreo trei luni moca, numa’ s-o fac sǎ se îndrǎgosteascǎ ca proasta de mine.
-       Hai mǎ, da’ e urâtǎ. Un vezi ce nas mare are?
-       Da’ mǎ, dar nu vezi ce cur?
-       Mda, curu’ e acceptabil. Auzi, crezi cǎ învaţǎ bine ?
-       Cui drac’ îi pasǎ cum învaţǎ mǎi Dorele ?
-       Mie îmi pasǎ. Dacǎ învaţǎ are bursǎ, cǎmin…trai asigurat.
-       Îmbǎtrâneşti Dorele, îmbǎtrâneşti. Acu’ trei ani un-ţi pǎsa de prostii din astea. Şi ştii şi tu cum e cu învǎţatul. Vin generaţii tot mai slabe. Anul ǎsta doar 30% au luat bacul, iar facultǎţile un mai au de unde alege.
-       Mda, mare problemǎ. E de cǎcat.
-       Aşa-i, e de cǎcat. O sǎ ajungǎ rǎu-rǎu societatea noastrǎ cu atâţia proşti care fac facultatea. Tu ştii cǎ anul trecut am avut o colegǎ care habar n-avea sǎ tortureze o mâţǎ?
-       Hai pe bune!
-       Sǎ-mi sarǎ ochii dacǎ te mint. La primul seminar i-a bǎgat fierul roşu prin cur pânǎ în gât, de i-au ieşit ǎleia ochii prin gurǎ.
-       Habarnişti dom’le! Nu ştiu ce naiba învaţǎ ǎştia în liceu. Chestiile astea sunt elementare. Eu în clasa şasea scoteam 3 kilowaţi dintr-un amǎrât de guşter.
-       Haha, numai 3 kilo? Eu am scos 4,6 şi nici mǎcar un trecusem într-a cincea.
-       Bine cǎ eşti tu deştept!

Va urma

6 comentarii:

  1. WTF?
    Sa tortureze o matza?

    RăspundețiȘtergere
  2. Genial! Bine ai revenit, porcusorule! :-) La multi ani, pentru ca in unul din posturile tale ai spus ca ziua ta este dupa Revelion! :] Textul e foarte nostim. Pe de alta parte, ai remarcat foarte bine societatea de astazi si ai facut o radiografie despre ce inseamna acum facultatea, precum si comportamentul studentilor. Din pacate, multi studenti sunt superficiali si neseriosi si sunt interesati de cluburi, droguri si betii. O luna excelenta!:]

    RăspundețiȘtergere
  3. O sa consider "La multi ani" pentru anul nou, pentru ca ziua mea e intr-adevar dupa Ravelion, prin octombrie.
    Cat despre studenti, las ca nici eu nu eram mai breaz.
    Peace!

    RăspundețiȘtergere
  4. porculeeeeeeeeeee!!!
    bine ai revenit!
    scrie si tu mai des, ca mi+e dor despre matale.
    asta fu pe netopic.
    cat despre astia, dorel s georgel, cunosc cazuri de d+astia.

    cand vine episodul 2?

    RăspundețiȘtergere
  5. Am gasit un joc de gangsteri foarte interesant - MAFFIA.RO! Poti concura pe strazi, îti aduce bani. Poti lupta cu alti gangsteri Poti sa-ti intemiezi propria banda cu alti jucatori. Poti sa te armezi cu arme, masini si câini. Grafica este grozava. Ai 2 jocuri in unul singur 3d Fight Club RPG si 2D Maffia, tot ce trebuie sa faci este sa te inregistrezi pe http://WWW.MAFFIA.RO ! Joc gratuit!

    RăspundețiȘtergere

GROHĂIŢI SAU GUIŢAŢI AICI