marți, 21 decembrie 2010

Greierele şi furnica

Au fost odată o furnică şi un greiere care trăiau în SUA. Greierele cânta toată ziua, cum e obiceiul greieresc, iar furnica strângea pentru la iarnă. A venit iarna şi greierele suferea, normal, de foame. A mers la furnică să-i ceară de ale gurii şi a primit, normal un şut în cur. Greierele a murit de foame. SFÂRŞIT.

Au fost odată o furnică şi un greiere care trăiau în Franţa. Greierele cânta toată ziua, cum e obiceiul greieresc, iar furnica strângea pentru la iarnă. A venit iarna şi greierele suferea, normal, de foame. A mers la furnică să-i ceară de ale gurii şi a primit, normal un şut în cur.
Disperat, greierele merge să ceară ajutor social. Pe loc se formează o comisie care să ancheteze cazul şi să răspundă la întrebarea "de ce a ajuns greierele să trăiască în mizerie şi să nu aibă ce să mănânce". Între timp greierele este transferat într-un adăpost social unde nu plăteşte chirie, şi primeşte două mese calde pe zi. Guvernul francez se mândreşte cu capacitatea sa de reacţie rapidă la problemele sociale.

Ancheta durează de luni bune. Între timp, se înmulţesc grevele şi creşte presiunea social la adresa guvernului. Se argumentează că sistemul de protecţie social nu este suficient, că greierii un au şanse egale şi sunt discriminaţi pe motive etnice şi religioase.
Sub presiunea străzii, comisia urgentează raportul şi ajunge la concluzia că un există destui bani la fondul de protecţie social. Grevele încetează, iar furnica este impozitată suplimentar. Guvernul francez se mândreşte cu capacitatea de a aplana conflictele şi de a da tuturor şansa la un trai decent.

Furnica nu mai poate plăti impozitele din ce în ce mai mari, îşi bagă piciorul, îşi ia grăunţele şi se cară în Elveţia. Greierele este mutat în casa rămasă liberă.
Toamna următoare greierele se găseşte în aceeaşi situaţie ca anul trecut. În plus, cum un a făcut nimic pentru a întreţine casa, aceasta devine de nelocuit. Este din nou transferat în adăpostul social şi primeşte de data aceasta trei mese calde pe zi, deoarece este considerat caz social cronic.
În casa goală şi de nelocuit se mută o gaşcă de păianjeni şi coropişniţe. Aceştia fac trafic cu iarbă şi terorizează gărgăriţele şi furnicile din zonă. Încet-încet cartierul se goleşte şi apar gândaci şi cărăbuşi care ocupă abuziv locuinţele părăsite.

Guvernul francez se mândreşte cu diversitatea culturală. SFÂRŞITUL FRANŢEI.


(poveste nu foarte originală)

10 comentarii:

  1. Inspirata din realitate :)).

    RăspundețiȘtergere
  2. Adaptată la situaţia recent modificată din România ar fi fost pe placul mai multora. Ce ne doare pe noi de francezi? Îi laud doar dacă nu ne repatriază ţiganii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda, oricat de francofoni si francofili am fi asta-i realitatea. Fabula in formula asta e perfect adevarata. Si nu ma deranjeaza ca francezii nu vor sa creasca "diversitatea culturala" cu cea roama.
    Romii sunt greu de modelat si civilizat. Nu-i lasa ADN-ul.
    Si eu care credeam ca nu merg peste ocean din cauza distantei.... Se pare ca nu le place modul de reactie al Serviciilor sociale din State!
    Doamne, cata indiferenta la americanii astia....

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai Porcusor, vad ca ai fost cuminte si ai trecut cu bine de Ignat si sper ca intre timp ti-a pus si Mos Craciun ceva in ciorapei. Eu iti multumesc pentru momentele in care m-am delectat citindu-ti blogul si-ti doresc sa fii cel putin la fel de inspirat si la anu' si ... la multi ani !
    Iar in ce priveste ce-ai scris tu mai sus ... ai MARE dreptate. Anul asta , avand eu treaba pe la Paris, am trecut intamplator si prin Saint Denis . Nu ca influentele "straine" nu s-ar fi simtit chiar si pe Rue de Rivoli , unde mirosul (de pipi !) era de mare efect dar in Saint Denis am vazut "di tati" , mai putin francezi . Doar paianjeni si coropisnite, la greu.

    RăspundețiȘtergere
  5. @vreauultimulloc : absolutely

    @Fr0z3nasic3: Romii vor fi noii "Frans" in max. 10 ani. Dar era vorba de altfel de carabusi si gandaci, pe langa care tiganii nostri sunt incepatori.

    Manion: io i-as trimite in Haiti, si asa le-au murit atatia, macar sa-i ajutam sa ii inlocuiasca.

    Julie: Amin, si tie sarbatori fericite. Si de acord cu tine, nu doar in Saint Denis, ci in tot Parisul. Nu prea am mai vazut multi francezi pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  6. Stai sa vezi tu cand o sa intram in Schengen si vin gandacii si coropisnitele...

    RăspundețiȘtergere
  7. furnica se marita cu greierele pt ca deja radea lumea de ea ca e nemaritata la varsta asta si in plus orice muiere vrea sa aiba un sot artist. Dupa un an greierele devenit alcoolic o bate si o mai da posta pe la prieteni pt 2 peturi de bere. Furnicii incepe sa-i placa dar vrea sa fie free lancer si fuge in spania. Ghiciti tara de origine a fabulei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Stiu eu, stiu eu !.... Evident, tara de origine a fabulei este Tara din Oglinda .

    Aici LA NOI , in schimb, greierii beau doar apa plata , isi respecta nevestele si le protejeaza "de cei rai" iar furnicile -freelancer se numesc uneori traducatoare .

    Humpty-Dumpty, asteapta-ma si pe mine ! Stai ca vin acum - scriam ceva unora DE DINCOLO ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Julie , de la http://jucariipentrujulie.blogspot.com/9 ianuarie 2011 la 20:11

    Mai Porcusorule,
    Am a-ti cere iertaciune si-ti spun indata si de ce : iaca imi facui si eu blog, ca sa intru in randu' lumii . Si dupa ce m-am hotarat cat de cat cum sa arate si ce nume sa poarte, stateam asa si ma uitam la el si ... pauza. Ale naibii idei , de unde pana mai ieri dadeau navala, acu' rien du tout !... Blackout total. Si mi-am amintit cum bat eu uneori pe-aici din picior , cerand impetuos "mai da-ne " ...
    Mai, grea treaba, scrisul... E mult mai usor sa-ti dai cu parerea pe la munca altuia decat sa-ti faci din propriile pareri o munca a ta.
    Iertare, deci, Porcusoare, daca te-am batut la cap. (Da' totusi NU MAI POSTEZI tu ceva ?...)

    RăspundețiȘtergere

GROHĂIŢI SAU GUIŢAŢI AICI