marți, 1 septembrie 2009

Impresii de călătorie – episodul 2

Revin cu câteva impresii de călătorie din ţara pe care o vizitez pentru a doua oară. Coasta de Fildeş ( Côte d’Ivoire în limba băştinaşă ). Iarăsi nu vreau să insist prea mult pe chestia asta, pentru că nu e un blog de aşa ceva, dar câteva idei tot o să bag.


- Colegu’, vii la masa ? E 12.

- Nu pot, ţin post.

- A, da? N-am ştiut. De tot-de tot ?

- Până diseară. E Ramadanul.

- Aha, păi eşti musulman?

- Da.

- Aha, nu mi-aş fi dat seama niciodată.

- Nu face nimic.

- Şi care e ideea cu Ramadanul ăsta?

- E simplu. Nu mănânci şi nu bei nimic toată ziua, seara ai voie.

- Păi şi sunt mulţi musulmani pe aici? Am văzut într-adevăr câteva moschei şi oameni pe stradă cu covoraşe care fac mătănii.

- Cam jumate-jumate. Cred că acum suntem chiar mai mulţi decât creştini.

- Şi nu aveţi probleme unii cu alţii ?

- A, nu, niciodată n-am avut aşa ceva aici. Oamenii n-au treabă unii cu alţii. Trăim în bună pace.

- …


Discuţia de mai sus e reală şi cred că spune mai mult decât aş putea eu să comentez pe lângă. Nu cumva suntem un pic închişi la minte când ne apucăm să-i judecăm pe alţii fără să-i cunoaştem? Nu cumva cineva ne bagă încet-încet idei false în cap prin intermediul propagandei continue şi filmelor “cool” de acţiune în care Good Uncle Sam pleacă eroic în misiune ca să-l vâneze pe Bad Ahmed? E oare acelaşi Good Uncle Sam care a exterminat aproape toată populaţia “indiană” de pe continentul nord-american pentru a se instala mai confortabil? Ca apoi să-şi dea seama că de fapt era loc pentru toată lumea ? Sau e urmaşul lui, mai evoluat? Mai evoluat în ce sens? Pentru că trage cu rachete dintr-un elicopter Apache în loc să tragă cu puşca Winchester din goana calului?


E mai multă “joie de vivre” aici decât în orice alt loc pe care l-am vizitat. Asta în pofida lipsurilor materiale evidente. Oamenii zâmbesc, sunt prietenoşi unii cu alţii şi ştiu să ia lucrurile aşa cum sunt. Am fost şi noi românii aşa parcă nu cu mult timp înainte, dar se pare că uităm prea repede. Doar trebuie să ne integrăm în Europa, nu? Trebuie să adoptăm băţul înfipt în cur al neamţului, rasismul mascat de un zâmbet fals al francezului sau belgianului, şi aroganţa englezului.


Succes la integrare, eu mă mai gândesc. Pula mea, cred ca mai îmi trebuie un blog pentru chestii serioase. Prea fac varză aici.

12 comentarii:

  1. Urasc chestia asta cu integrarea in Uniunea Europeana. Noi SUNTEM in Europa. Doar pentru ca "aia cu batul infipt in cur" vor sa-si faca un fel de secta in care sa intre doar aia "care merita" asta nu inseamna ca trebuie sa ne ducem si noi repejor dupa fundurile lor intepate.
    Primul lucru care m-a scos din minti in integrarea asta e interzicerea fumatului in zonele publice. Pentru ca AMERICANII AU INTRZIS ASTA, trebuie si noi sa interzicem, pentru ca altfel nu se poate. Si astfel au sarit de cur in sus toti idiotii nefumatori care nu comentau inainte, spunand ca nu vor sa-i omoram, cica. Noi suntem in EUROPA. Ne comportam ca atare. Peste cativa ani ne dam pe Euro, adio leului. Din romani o sa ne transformam in "europeni". Mancarea o sa se scumpeasca, traiul o sa fie mai greu, iar oamenii care se descurcau cat-de-cat o sa moara de foame pe strazi. Asta fac europenii ?
    Lasa ca avem noi sange in vene si suntem un popor destept, ii lasam pe rusi sa ne fure cu vagoanele, lasam toate popoarele sa ne faca de ras, si ne facem de ras reciproc lasandu-i pe tigani sa se duca prin alte parti. Suntem o tara saraca, o tara care vrea sa para de nivelul Uniunii Europene. Parerea mea e ca mai bine am incerca sa ne descurcam cum stim noi de pe vremea ceausista, mai bine ne-am chinui sa facem un trai decent pentru familia noastra, si de abia dupa sa intram in secte de intepati in cur.
    PS: dau aici un comment pentru postul anterior.
    Sunt neinteresanti baietii din spatele blocurilor, cu aparenta lor nepasare si cu aparenta importanta pe care-o dau "traiului greu" dintre blocuri, cand te fugareste politia pe strada. Esti un hot, suferi ca te fugareste politia. Nu esti, nu fugi de ea. Niciodata n-am priceput de ce sunt unii atat de impresionati de versurile de genu... dar nu pot zice acelasi lucru de baietii din spatele bloGurilor. Pe astia imi place sa-i descopar. Bine, anumite bloguri, iti dai seama ca n-as vrea sa-l descopar pe visurat. Nici pe Zoso... l-as ucide, cu aerele lui cu tot.
    Pff.
    @vreauultimulloc: se pare ca si eu m-am inversunat.
    Porcusorule, la naiba, oamenii se inversuneaza pe aici. Batai, nemultumiri, astea. Nu-i sanatos.

    RăspundețiȘtergere
  2. (lung comment am dat... si eu ma mir)

    RăspundețiȘtergere
  3. @vreauultimulloc: da, se mai intampla si la mine. Da' Uite la Oana ce inversunata e.

    @zuanna: In belgia e interzis fumatul in spatii publice din 1986. Nu mi se pare o fitza. De baietii din spatele blocurilor asa-i, eu ziceam de muzica gen...si cu integrarea...asta-i o discutie luuunga-lunga, care nu-si are locul aici. Damn, daca ma apuc de din astea chiar mai tre sa-mi fac un blog "serios".

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e cu integrarea ...nu ne-au placut morcovii strambi-acum sunt drepti dar nu-s bio; merele nu-s bune sunt prea mici- luam din alea mari,verzi,fade;tuica nu se mai face ca din batrani,nici branza nu stim noi sa facem .......ma tot gandesc cum am trait pana acum ???!!! saracii parinti si bunici - nici nu inteleg cum au trait asa sanatosi pana la 90 de ani....nu ca noi care la 30,cu mancarea asta sanatoasa, stressul cat casa, etc...incepem sa ne tratam pe la nustiuce specialisti de boli pe care ei nici nu stiau ca exista.Faza tare e ca dupa ce ni s-au impus regulile europene ... au inceput chiar europenii sa pretuiasca ceea ce la noi era natural si la ei rarisim si scump.

    RăspundețiȘtergere
  5. Shit! Nu trebuia sa bag chestia cu integrarea, uite ca se inflameaza lumea pe cu totul altceva decat am vrut sa zic. Apache, winchester, teroristi....nu morcovi strambi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si ce ai tu cu morcovii mei ??? ce?? eu m-am legat de apashii tai ...eeeeei....

    RăspundețiȘtergere
  7. Diana,poti sa nu te mai legi de morcovii nostrii? Lasa-i in pace,te rog! Ia uite la voi,vreti doar morcovi perfecti.
    Porcusorule,ce ai cautat tu ma in Coasta de Fildes? Sa nu zici ca ai fost acolo in cautare de fildes. :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie-mi plac morcovii drepti, ca daca-s strambi nu intra ca lumea si ma ranesc la lorgean.

    In Coasta de Fildes ce-am cautat? Fildes nu mai e de mult, da daca esti amator gasesti "Abanos". Viu. Gramada. Pe toate drumurile.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cristi-nu ma leg eu de morcovii vostrii - ca-s drepti sau nu ....are probabil cine sa se "lege" de morcovul fiecaruia ,nu ??
    Si daca ii vrem drepti si perfecti avem si noi motive nu crezi???? mai ales ca noi suntem perfecte de la natura ...deci...
    Uite procusoru' tine cu mine ...hihihi...

    RăspundețiȘtergere
  10. Bai, ia gata cu morcovii ca mi-ati deturnat toata ideea care este.

    RăspundețiȘtergere
  11. eee lasa ideea ...morcovii sa traiasca - spuneti si voi daca nu-s importanti....????

    RăspundețiȘtergere

GROHĂIŢI SAU GUIŢAŢI AICI