vineri, 15 mai 2009

Frica - Prolog

Aşa începe o carte scrisă de un autor drag mie, a cărui imaginaţie bolnavă nu încetează să uimească pe cei care l-au descoperit. Nu obişnuiesc să fac copy-paste, dar fragmentul mi se pare genial, şi de o profunzime surprinzătoare pentru ceva ce mulţi ar cataloga ca stil “Horror”.
Este un prolog pentru ceva ce voi scrie mai incolo. Mă voi gândi poate şi la un mic premiu-surpriză pentru cei care ghicesc autorul şi cartea. Lectură plăcută.

Bărbatul era îmbrăcat ca un clergyman, într-un costum negru înverzit de uzură. Purta în picioare Rangers de la armată, iar pe mâini îşi trăsese mănuşi de piele. Avea un chip osos, dur, cu sprâncenele rase, iar părul pieptănat pe spate i se înnoda la ceafă într-un coc de toreador.
În acea clipă, rotea deasupra capului un interminabil şirag de bile cromate, unite între ele cu o coardă de pian. Arma şuiera aidoma unui lanţ de bicicletă mânuit de către un vagabond în plină încăierare.
― Trăiţi cu frica Domnului? ţipa bărbatul.
― Da! urlau numeroşii gură-cască adunaţi în faţa lui, purtând pe chipuri frica Dumnezeului inflexibil care ne pedepseşte pentru binele nostru!
Colierul din bile de oţel se abătu atunci peste capetele şi umerii lor, făcând să plesnească arcade, buze sau obraji, însângeraţi. Cu figurile brăzdate de hematoame violacee, păcătoşii se clătinau de pe un picior pe altul fără a căuta să se ferească din calea loviturilor. Semănau cu nişte boxeri ce începeau a cincisprezecea repriză a unui meci deosebit de violent.
― Cunoaşteţi frica de Dumnezeu? repetă predicatorul.
― Da, o cunoaştem! îngăimă turma bătută, cu buzele crăpate.
Erau acolo bărbaţi, femei de toate vârstele, dar şi adolescenţi. Preotul îi lovea fără diferenţiere, prăvălindu-şi rozariul blindat peste urechile puştanilor ca şi peste sânii fetelor.
Cu mâna stângă strângea la piept o biblie din fier, ale cărei pagini erau, de fapt, plăci metalice subţiri, emailate, acoperite cu caractere minuscule. Coperta cărţii sfinte prezenta pete de rugină, iar pe metalul legăturii se vedea un roi de puncte roşiatice. Se spunea că bibliile de fier, groaznic de grele, nu puteau fi manipulate decât de clericii dotaţi cu muşchi de culturişti, că practica susţinută a rugăciunii îi transforma puţin câte puţin pe predicatori în atleţi cu bicepşii hipertrofiaţi, iar bisericile în săli de gimnastică.
Mătăniile şuierară prin aer, prăvălindu-se apoi peste craniul unui grăsan cu chipul deja acoperit de sânge. Lovitura îl ameţi într-o clipă pe individ, trântindu-l pe pietre, cu ochii daţi peste cap şi gura căscată.
― A găsit bucuria! urlă preotul. Dumnezeu e într-însul! Fie să doarmă în pacea sufletului!
― În pacea sufletului! repetă gloata adunată pentru rugăciune.
Noaptea cădea peste oraş, iar vitrinele prăvăliilor se luminau ca nişte uriaşe acvarii umplute cu o apă fluorescentă. [...] Predicatorul îşi coborî braţele şi începu să-şi înfăşoare rozariul peste încheietura mâinii, anunţând că slujba luase sfârşit. Participanţii se înclinară şi, defilând prin faţa lui, îşi depuseră obolul în dulia de obuz ce ţinea locul cutiei milei.
― Pe curând, mormăi omul Bisericii, şi fie ca frica să vă însoţească în fiece clipă! Nu căutaţi a fugi de spaimă, căci ea e aceea care vă apără de indiferenţă!

14 comentarii:

  1. GENIAL!
    Nu ma prind, un mic-mic indiciu se poate?

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa fie si o continuare? Cand ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda...imi dau seama unde bati. Si mi-e groaza sa ma gandesc ce va urma.
    Ai grija baiete, pocaiestete sau o sa arzi in iad.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-e sila... Si totusi... Sila e atenuata pentru ca ei primesc ceea ce merita. Mi-e sila de gloata, dar macar ea primeste pe masura ceea ce merita, ceea ce ma lasa impacata. Pe cand preotul NU. El se distreaza. El ia banii si bate si isi satisface perversitatea proprie si personala. Popa jegos... Si uite asa, ca in orice alta situatie, ni se arata din nou si din nou ce sila ne e de stapanii lacomi.
    Sa moara Parintele Pafnutie!!
    P.S. Cine naiba a tradus cartea asta? "clergyman"... Nu ca as fi Pruteanu 2, dar... Nu putea sa scrie "preot"?? Sau hai... Tras de par "Cleric"?

    RăspundețiȘtergere
  5. Serge Brussolo "Lacate Carnivore"

    RăspundețiȘtergere
  6. @Mircea: Vine si continuarea, stai pe pace. Cand? Habar n-am.

    @Athelia: Take it easy, e doar un roman de fictiune. Care nah, cateodata se apropie foarte mult de adevar, dar asta e o alta poveste.

    "clergyman" e probabil cuvantul originar folosit in roman, si cum romanul e in franceza, probabil traducatorul a vrut sa-l lase asa cum a fost acolo, fara sa-l traduca.

    @Adelina: Bravo! Primesti un doc cu Lacate Carnivore, bineinteles. Spune-mi pe ce adresa sa ti-l trimit ( in caz ca nu il ai ). In caz contrar, mai am "Mancatorii de ziduri", "cosmar de inchiriat" si "Febra".
    Ah, si mai primesti un loc in blogroll-ul meu, daca nu e cu suparare.

    si....

    @Un crestin: Mie frica sa nu ard in iad. Pocaiestema tu!
    Si, nu..... habar n-ai ce o sa urmeze. Daca ti-e groaza mai bine nu citi.

    RăspundețiȘtergere
  7. ohohooo consumator de sf... minunat! Cartea e geniala as putea spune! Vroiam sa-ti propun o carte dar momentan e la Zuanna iar eu am un lapsus... presupun ca ti-ar placea!

    @Adelina Febra e o carte mai usoara si putin mai subtire... as incepe cu aia!

    RăspundețiȘtergere
  8. Right. Eu sunt mare fan Brussolo. Am luat de pe dincolo tot ce am prins, da-s in franceza.

    RăspundețiȘtergere
  9. daca vrei ceva anume e posibil sa am eu... in romana... nu ezita sa ceri

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai, mersi de oferta, desi nu stiu ce ai putea avea tu in romana si sa nu am eu ( sau macar sa fi citit, ca vreo 2-3 le-am imprumutat si eu ).
    Facem cate o lista ?

    RăspundețiȘtergere
  11. am Moartea cu melon.... in rest le ai si tu: Febra, Cosmar de inchiriat si Lacate Carnivore...dar mai am si alti autori...um cu scrieri asemanatoare... bine inclinat mai mult spre erotism si droguri... dar si cu macabru! Te intereseaza de o lista? Apropo... tu ce SF mai ai?... ca eu mi-am devorat toat biblioteca!

    RăspundețiȘtergere

GROHĂIŢI SAU GUIŢAŢI AICI