miercuri, 3 februarie 2010

Despre MLM-uişti sau cum să scapi de prieteni – partea 1

Cum ce-s ăia MLM-işti ? Hai că trebuie să ştiţi. Cum se zice că nimeni nu scapă vreodată virgin, că viaţa ne-o trage la fiecare măcar odată, aşa este imposibil să nu fi căzut măcar odată şi tu victima acestor cronofagi MLM-uişti. Pe scurt, MLM vine de la Multi Level Marketing, o invenţie americănească a ciuva care a zis el păi ce pula mea să mai investesc în magazine, publicitate şamd când pot să găsesc o grămadă de fazani care să îmi vândă mie chestia. Şi prin chestie înţeleg orice, un produs, un serviciu, o ţeapă…


Aşa, parcă s-a mai făcut un pic de lumină. Începeţi şi voi să vă recunoaşteţi în postura de victime. Cum ati ajuns aici? Haideţi să vă dau un mic indiciu-clişeu:


Sună telefonul.

- Alo ?

- Alo? Salut, sunt Săndel!

- Care Săndel ?

- Păi nu mai ştii, am stat un trimestru în bancă în clasa a şasea, apoi m-am transferat în a şasea B. Ce mă bucur să te aud! A trecut ceva vreme, nu ?


Încerci disperat să asociezi o faţă vocii care se aude în cască, dar chipul lui Săndel rămâne învăluit în ceaţă. Pur şi simplu habar nu ai cine este. Între timp, pentru că impulsurile costă, Săndel trece la subiect:


- Auzi, am participat weekendul ăsta la un training pe o chestie nouă, super revoluţionară, exclusivistă, de nişă, şi imediat m-am gândit să ţi-o prezint şi ţie, că mi-ai fost ca un frate în clasa a şasea. Hai să ne întâlnim să-ţi povestesc mai multe.


Faci greşala de a accepta, puţin vinovat că nu l-ai recunoscut din prima.


- Bine, păi hai la şapte la o bere, ştiu eu un colţişor.

- A, nu asa, e cam gălăgie acolo, şi trebuie să vin cu dosarul. N-ai vrea mai bine să venim la tine acasă? Am uitat să-ţi spun, lucrez cu un coordonator, aşa-i că nu te superi dacă vin şi cu el? El îţi va explica mai bine care e faza.


Ei, bine, cu ocazia asta s-a invitat la tine acasă, împreună cu încă un individ pe care nu-l cunosti, şi împreună cu care iţi vor manca niste ore bune din seara pe care o dedicaseşi relaxării. Bineînţeles că vor încerca să te atragă într-un căcat piramidal gen Amway, sau din ăialalţi care vând cratiţe, Zepter, sau la vreo chestie gen asigurări de viaţă. Bineînţeles că tu nu vei câştiga mai nimic din tot ce vei vinde, comisionul fiind împărţit pe cracă în sus. Dacă se oferă vreo 10% tu abia dacă vei lua 2%. Ti se explică frumos că scopul e să aduci tu alţi oameni în “afacere” şi să iei comision de pe ei.


Indiferent ce vei spune, încercând să refuzi politicos, Săndel şi prietenul său Dorel Coordonator se vor instala la tine pe canapea şi nu se vor da duşi de acolo, încercând vreme de 2-3 ore să-ţi explice “avantajele unei investiţii pe termen lung”. Care de obicei e o asigurare de viaţă cu acumulare de capital, gen “dă-ne tu nişte bani (mulţi) timp de vreo 30 de ani, apoi îţi vom da şi noi cât o să vrem”. Şi ce-i mai important, transformă-te şi tu într-un cronofag care îţi vei teroriza prietenii propunându-le fantastica afacere. Vei ajunge un nefericit cu un dosar în braţe, evitat de toţi prietenii şi care îţi vei sfârşi existenţa mizerabilă în singurătate, băloşind pe telefon şi propunând întâlniri la casele victimelor.


În decursul vremii am căzut victimă cam aşa:

- Unui a de la Generali Asigurări de viaţă ( eram începător, aveam o scuză ).

- Unora de la Amway de care nu am mai scăpat luni întregi.

- Uneia care vindea nişte aspiratoare cu apă ( o revoluţie tehnologică la vremea aceea ), de care iar nu am scăpat o perioadă bună de vreme şi care tot venea pe la mine să-mi aducă nu-ştiu-ce fişe şi să-mi ceară contactele cunoscuţilor mei.

- Unor pipiţe tot de la Generali asigurări de viaţă, care insistau să mă asigure şi să mă bage în reţea, deşi le-am spus că eu voiam să fac doar RCA-uri.


Fiindcă m-aş întinde aici cam mult să povestesc toate păţaniile astea, o să mai fac o parte sau două în care o să vă povestesc aventurile cu aspiratoarele şi cu Generali.


va urma

14 comentarii:

  1. pfuai..si nu i-ai vazut pe aia de la herbalife...la cate prafuri inghit is infometati rau...ti-ar face si mama sexului oral numa sa ii bagi in seama nitel..bleax

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma eu cred ca astea sunt situatii in care invatam sa spunem nu.
    Noi de exemplu daca suntem barbati si nu am invatat sa refuzam ca femeile de mici[
    Care la intrebarea vrei sa te fut raspund intai nu asa de control apoi se gandesc daca ar vrea] invatam asa mai mari.
    E de bine, daca inveti ceva la urma jucator te numesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. io unul am nişte rude - din fericire nu-s ale mele în mod direct ci vin pe filiera sorei lu' nevastă-mea - iar aceste rude-prin-alianţă sunt pînă în gît în lanţul căcănăristic Herballife!
    Băăăi, ce de-a mai vrăjeală pă capul lor cu pastilele care te slăbesc, ceva de te-apucă groaza. Goraza că pot exista oameni atît de imbecili încît să creadă în prostiile pă care le consumă şi apoi să-ţi bage şi lu' tine pă gît prafurile lor de ghicit căcatul de pe colacul veceului public.
    Le-aş da, drept pedeapsă, nimic altceva decît... fasole. FASOLE MEXICANĂ... TOATĂ VIAŢA... Aşa, că face bine la slăbitul lor muistic!...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai... pt ce vrei tu sa pedepsesti niste oameni, care promoveaza sanatatea, nu mai bine ii pedepsim noi pe aia care ne fura sanatatea??? Eu zic ca inainte sa stati si sa scriti aberatii pe net, sa va mai si interesati, despre ce este vorba, iar daca rudele tale nu stiu sa-ti explice vin-o la mine ca-ti spun eu. Ca tu nu sti ca aici vorbesti de rau, produse care sunt avizate de ministerele sanatitii din 90 de tari din lume, o jumatate de planeta. daca ar fi cacaneala cum spui tu, nu cred ca ar fi atat de imbecila o planeta intreaga.

      Ștergere
  4. Pe mine m+au pacalit muiangii de la Herbalife de 3 ori.
    Prima data m-am dus sa vad ce mortii lor voiau.
    A doua oara ma cheama la un interviu, la casa de cultura sau nush ce pula mea.
    Eu credeam ca interviu coaie, pula mea... De unde, 100 de herbalisti care se felicitau ca au slabit cu prafu` pulii minune...
    A, a treia oara cand am luat teapa d-asta era cu Delphin international, un cacat d-asta de joc piramidal care-ti promitea marea cu sarea si-ti dadea la muie. Am refuzat sa o mai sug si de la ei, si in plina Casa de cultura din Ploiesti, acum vreo 4 ani, le-am strigat un sanatos "muie ma curistilor" si am iesit.
    Pana la bucale am luat o ocazie, vara, cu costum pe mine.
    Sa-i fut in gurita mamilor lor

    RăspundețiȘtergere
  5. Or fi , n-or fi bune produsele Amway sau Herbalife, nu prea stiu pentru ca eu raman fidela unor marci anume si nu ma pricep neam cum as putea folosi un detergent care costa 100 de lei noi si sa nu-l prapadesc pe tot intr-o saptamana, desi, teoretic , ar trebui sa ma tina un an. Doar sa-l folosesc cu pipeta ... La fel si cu prafurile - recunosc ca am luat odata , demult, pe cand era lupul catel; n-am simtit nimic decat o greata imensa ori de cate ori vedeam milk-shake-ul care rezulta ; poata asta sa fie secretul "slabirii" : daca ti-e greata, nu mai mananci. Oricum, ce ma enerveaza la culme la toti MLM-istii este ca ei nu vor sa-ti vanda un produs ci mai ales un loc in retea - si aici chiar ca seamana cu jocurile piramidale . M-a sunat si pe mine unul de la Amway , care obtinuse nr. meu de tel. de la o colega binevoitoare (!) . Ne-am intalnit si am zis, ok, dati-mi un catalog, ceva , sa vad ce m-ar putea interesa. Aaaa, stati asa, pai nu vreti sa fiti distribuitor ? Nu, nene, eu sunt cumparator , nu ma intereseaza sa-i pacalesc pe altii . Si totusi, nu ?!! In cativa ani va petreceti vacantele in Bahamas si pe Coasta de Azur , etc., etc., etc. Nu, bre, n-auzi , eu vreau sa cumpar pasta asta minuscula de dinti care ma costa cat alocatia lu' fie-mea ! Si-am plecat iar a doua zi mi-am rugat colega sa ma taie de pe lista ei de "binefaceri" . Aceiasi tipi umbla acum sa vanda posturi de brokeri in asigurari, vanzand minciuni si iluzii celor care nu si-au luat inca portia de pacaleala, semn ca in locul vacantelor in Bahamas, li s-a promis una pe Luna. Bon voyage !

    RăspundețiȘtergere
  6. Vad ca mai exista "victime" ca si mine. De aia de la Herbal n-am avut oroarea sa dau inca. Oricum, acuma m-am specializat in futut creiere de MLM-isti. Pe urmatorii, daca o sa am timp o sa-i fac din vorbe la greu.

    RăspundețiȘtergere
  7. salut, vad ca aveti experiente "placute" cu afacerile de tip franciza personala sau network marketing, pe scurt mlm.
    V-ati intrebat vreodata ca, la fel cum in imobiliare, sunt agentii cu agenti slabi si prost pregatiti, asa si-n MLM sunt oameni de faceri sau MLM isti slabi sau prost pregatiti. E o prostie sa bati pe cineva la cap sau sa ramai fara prieteni din cauza ca ai o afacere MLM. Daca omul nu vrea, nu inteleg de ce-si mai bat capul cu el, chiar daca accepta in final, tot nu va face treaba si te vei chinui ani de zile sa tragi de el, ca intr-un final sa renunte. Ca atare nu afacerile MLM sunt proaste, ci majoritatea oamenilor care le fac.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am citit cu mare interes ce ai scris, plus comentariile. Iti inteleg perfect frustrarea, ce nu am inteles eu e de ce nu ai dat cu flit din start. Eu ma intilnesc zilinic cu oameni din astia stresanti, dar ii pun instant la punct. Sint si eu la Oriflame, tot mlm i se zice, dar cred ca nu m-am facut nesuferita nimanui, niciodata nu mi-a placut sa fiu o greutate pe capul omului iar prezenta mea cred ca e chiar foarte placuta:)oricum, niciodata nu am aplicat tehnici ca alea de care zici tu mai sus.Cum spunea cineva de mai sus, e aiurea cind se asociaza imaginea unei firme cu cea a oamnenilor din ea. Ca in orice domeniu, gradina domnului e mare, e plin de cretini la fel cum e plin si de oamedni minunati

    RăspundețiȘtergere
  9. Acuma m-am invatat sa dau cu flit din start. Intr-adevar, nu e toata lumea asa. Oriflame, Avon si mai vreo 2-3 sunt Ok, asta si pt faptul ca AU CE VINDE si se axeaza totusi pe vanzare, nu pe a lua oameni cu japca si de a-i baga in retea.
    Insa aia care iti vand 2-3 chestii si scumpe si incearca cu tot dinadinsul sa te bage is de toata groaza.

    RăspundețiȘtergere
  10. Afacerile in general ii deranjeaza pe cei care au o mentalitate de genul " eu nu le fac vanzari la astia, dar ce-s prost". MLM ul este ca orice alta afacere. Important este sa stii ce vrei si sa vorbesti cu cat mai multi oameni,ca in orice alta afacere. Daca cineva este vizibil iritat de acest tip de afacere, treci la urmatorul care este vadit interesat. Important este locul unde te duci sa gasesti parteneri de afaceri. Unde-i gasesti pe oamenii care-si doresc timp liber, bani si sanatate? Nu in spitale bineinteles, desi acolo este un loc bun unde ti-ai putea promova produsele de calitate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cum se activeaza MLM-istii :-)
    Recunosc si limba de lemn : "AFACERE".

    RăspundețiȘtergere
  12. O carte extraordinara! http://artadeatrai.weebly.com

    RăspundețiȘtergere
  13. prietene e tare articolul
    Dar vreau sa te contrazic la partea cu asigurarile/ sa nu amestecam amwway care vinde oale si generali care vinde asigurari...

    Partea cu amway iti dau perfecta dreptate....dar in asigurari nu ti cere nimeni sa te alaturi plus ca in asigurari nu faci numai life faci si nonlife(IMM CAR CARGO,CASCO MALPRAXIS RCA LOCUINTE SI altele....)e frumos domeniul

    Oricum partea cu sandel te felicit :*

    RăspundețiȘtergere

GROHĂIŢI SAU GUIŢAŢI AICI